16 Şubat 2013 Cumartesi

Yolculuğun Rotası


Uzun bir aradan sonra tekrar Asya Güncesi’nin sayfalarına döndüm. Geçen sürede keyifli, maceralı günler geçirdik. Yaşadıklarımızı anlatmaya başlamadan önce rotamızdan söz etmek istiyorum.

      Doğu Beyazıt Gürbulak sınır kapısı – İran Bazargan sınırı kapısı
      Bazargan – Makü şehri
      Makü – Tahran
      Tahran – Zahedan
      Zahedan Mirjaweh sınır kapısı Pakistan Taftan 
      Taftan - Quetta
      Quetta – Lahor 
      Lahor Wagah sınır kapısı - Hindistan Atari sınırı – Amritsar
      Amritsar – Delhi
      Delhi – Varanasi
      Varanasi – Kajuraho
      Kajuraho – Agra
     Agra – Pushkar
     Pushkar – Mumbai
     Mumbai – Goa
     Goa – Delhi
     Delhi – İstanbul
Yukarıdaki sıralama ile 39 günlük bir seyahat sürecini tamamladık. Yaşadıklarımızı ve gördüklerimizi paylaşmaya başlayabilirim artık.

30.12.2012
Dün Ankara’da saat 15.00 de başlayan yolculuğumuz sabah 07.00 de Doğu Beyazıt’ta sona erdi. Kahvaltımızı bir pastanede yaptıktan sonra, sınıra giden dolmuşlara binerek 30 dakikalık yolculuk sonrası Gürbulak sınır kapısına ulaştık. Sınır ticareti yapanlar, sınırı geçmek üzere bekleyen kamyon ve tır konvoylarının yoğunluğu dikkat çekiciydi. Sınır çıkış işleminin ardından İran’ın Bazargan sınır kapısına geçtik. Bazargan küçük bir kasaba, oradan Maku şehrine gidilmesi gerekiyor. İran tarafına geçince ilk yaptığım şey boynumdaki şalla başımı örtmek oldu. Sımsıkı kapatmak gerekmiyor, ancak saçlarınızın tümünü göstermeniz mümkün değil. Sınırdan çıktığınızda para bozdurabileceğiniz birçok kişiyi görmeniz mümkün. Ortalama bir kur söz konusu elbette ama sorarak birkaç lira daha yüksek fiyat alabilme şansınız var. İran’ın batı ve kuzey bölgesinde Türkçe konuşabileceğiniz birçok kişiye rastlayabilirsiniz. Bu bölgelerde, özellikle Bazargan’da Türk parasını da kullanabilirsiniz. İran’la Türkiye arasında 1.5 saat fark var, dolayısı ile sınırı geçince saatlerimizi ileri aldık.

Bazargan Sınırı İran
İran’da izleyeceğimiz rota, Baazargan, Maku, Tahran, Zahedan şeklinde olacaktı. Bu nedenle bir taksi ile Maku şehrine geldik. Taksi şoförümüz Abbas, Azeriymiş, Türkçe dışında bir dil kullanmaya gerek kalmadı. Maku’den Tahran’a gideceğimiz için Abbas Tahran’a otobüs biletimizi almamıza ve ucuz ve temiz yemek yiyebileceğimiz yer bulma konusunda yardımcı oldu. Otobüsümüz 18.30 da kalkacağı için biz de Maku şehrini dolaşmaya çıktık.
Maku Azerilerin çoğunluğu oluşturduğu bir kent, dili Türkçe. Kentin mimari yapısı görmeye alışık olmadığımız türden. Çelik konstrüksiyonların araları gri renkli tuğlalarla dolduruluyor. Birkaç kat yapılabiliyor. Ancak tuğlaların renginden dolayı gri ve solgun görünüme sahip, renksiz bir kent. Sokaklarda yardım kutuları var, isteyenler bu kutulara para atıyor, sonra bunlar fakirlere dağıtılıyormuş. Mezarlıklarda şehit mezarlarına bayraklar dikilmiş, böylece diğer mezarlardan farklılıkları simgelenmiş durumda.
Maku’de çay açık ve kıtlama şekerle içiliyor. Çayınızı koyu içmek istiyorsanız belirtmeniz gerekli ama beklediğiniz şekilde olmayabilir yine de. Taksici Abbas’ın önerdiği lokantada sup, kebap, pilav, salata ve içecekten oluşan yemeğe 2 kişi 17.000 tümen (10 TL) ödedik. Bir kaç yıl öncesine göre fiyatlar artmış durumdaymış, konuştuğumuz kişiler yöneticilerden ve yüksek enflasyondan şikayet ettiler.  
Tahran’a gideceğimiz otobüs yataklı servisti. Koltuk araları oldukça geniş ve koltuk altında, ileri doğru açılan bir bölüm var. Koltuğunuzu yatırıp, ayak kısmını kaldırdığınızda tek kişilik yatak oluyor, uyuyarak gidiyorsunuz. Otobüste çay ve kek ikram ediyorlar. 12 saatlik yolculuk süresinde bir kez mola veriyorlar. Bu arada Türkiye’de tarih 30.12.2012, İran’da 28.10.1319.
Maku terminalde tek başına dolaşan kadınlar vardı. Kadın olarak kimse onları rahatsız etmiyordu. Buna yabancı kadınlarda dahil. Türkiye’de herhangi bir otobüs terminalinde, çok daha fazla bakışla karşılaşabilirsiniz. Bu anlamda rahat ve güvenli olduğunu söyleyebilirim. Ancak uzun süre geçirmediğimiz için bu gözlem gerçekçi olmayabilir. Bu anlamda seyahat rehberlerine bakılmasını öneririm.
Bazargan Sınırı İran