29 Aralık 2013 Pazar

Delhi'ye ve Hindistan'a Veda Zamanı



Sabah 06.15 de Delhi’ye ulaştık. Paharganj Main Bazaar’a geldik, ilk kaldığımız otelde yer yokmuş, bizi diğer otellerine getirdiler. Otel eski ve ortalamanın altı, ancak bakım ve yenileme çalışmaları devam ediyordu. Bu otelin de geceliği 600 rupi (20 tl). otel çalışanları diğerine oranla daha güler yüzlüydü. Sabah hoş olmayan bir sürprizle karşılaştık, telefonumda hayat belirtisi yoktu. Telefon bayisinde pilin tümüyle bitmiş olduğunu öğrendik, 600 rupiye yeni bir pil alarak zavallı telefonumu hayata döndürdük.
Keyfi yerinde

Araç satışı serbest (malzemesiz ama)
Türk lirası değiştirilir


















             

       Connaught Place’de samosalarımızı yedikten sonra etrafı dolaşırken, daha önce arayıp bulamadığımız Janpath’ı bulduk. Janpath bir alışveriş merkezi ve genellikle toptan satış yapılıyor. Buradaki dükkanların büyük bölümü Tibet’liler tarafından işletiliyor. Tibetliler dürüst insanlar, bir ürünü kaç adet alırsanız alın,ilk söyledikleri fiyatın altına kesinlikle inmiyorlar, yani pazarlık kavramı yok. Ürünün niteliğini size açıkça söylüyorlar, bu nedenle aldığınız şey ne ise, güvenerek alıyorsunuz.
Delhi Janpath Bazaar
            Pazar günleri Delhi’de Darya Ganj adlı semtte kitap pazarı kuruluyormuş, “Darya Ganj Sunday Book Bazaar”. İkinci el kitap, dergi, cd’nin satıldığı, kilometrelerce uzanan bir pazar bu. Depolarda çok beklemiş, fazla baskısı yapılmış kullanılmamış kitaplar da satılıyordu. Daha önce bu kadar çok kitabı bir arada görmemiştim. Akla gelebilecek her tür kitap, dergi, sanat kitapları, kataloglar satışa sunulmuştu. Bu arada işportacıları ve kırtasiye malzemeleri satanları da unutmamak gerekiyor. Sabrınız ve enerjiniz yeterse, aradığınız kitabın ilk baskısını bile bulabilirsiniz. İngilizce kitaplar çoğunlukta olmasına rağmen almanca ve diğer dillerde kitaplarda görülebiliyor.
Delhi Darya Ganj Sunday Book Bazaar

Delhi Darya Ganj Sunday Book Bazaar
            Geri dönerken Müslüman mahallesinden geçtik, gördüğüm bir manzara inanılmazdı. Çocukların oynadığı sokakta bir deponun içi çöplerle doluydu. Mahalleli çöplerini buraya atıyormuş, belediye daha sonra gelip alıyormuş. Çöp ve mikroba bağışıklık geliştirmişler sanırım, kimse hasta görünmüyordu.
Darya Ganj'da mahalle çöplüğü

Kağıt oyunu oynuyorlar

           
        Pharganj Main Bazaara geldiğimizde elime kına yaptırdım, hiçbir yere bakmadan ellerine kına dolu külahı alıp, seçtiğiniz modeli aynen uyguluyorlar. Bu da bir tür sanat elbette. Keşke kına uzuuun süre kalabilse.

Ellerimde kınalar
Pharaganj'da ilginç şeyler de satılıyor. Düğünlerde damada takılacak hediye paraları takı haline getirip satan adam gibi. Yenibaskı paraları bankadan alarak hazırlıyor, üstüne bir miktar kâr koyarak satıyorlar. Ne kadarlık istiyorsanız onu alıyorsunuz.
Düğünlerde damada hediye edilecek paraları takı haline getiriyor
Delhi’de ve Hindistan’da son günümüz, yarın sabah (4.2.2013) dönüş yolculuğuna çıkıyoruz. Delhi İndira Gandi Uluslar arası havaalanından, Birleşik Arap Emirliklerinin Shargah şehrine gideceğiz, orada 5 saat kadar bekledikten sonra İstanbul’a hareket edeceğiz. Bekle bizi İstanbuuuulll…
Gandi'nin tuz yürüyüşünün heykeli ile veda ettik

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder